Η Αννα Ιακώβου στην «Ε»: «Πάντα ψάχνω να βρω ιστορίες που θα κάνουν τα παιδιά να γελούν»

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

“Θέλω το παιδί που θα κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο μου να περνά καλά και να χαίρεται με την ψυχή του. Ποιος άλλος σκέφτηκα θα μπορούσε να το πετύχει καλύτερα αυτό εκτός από τον Καραγκιόζη;”

Αυτό λέει η συγγραφέας Αννα Ιακώβου, μιλώντας στην «Ε» και το eleftheriaonline.gr για τον ήρωα που και η ίδια αγαπούσε από την παιδική της ηλικία, με αφορμή το νέο της βιβλίο “Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη Επανάσταση”.

Στα είκοσι δυο χρόνια που γράφει βιβλία για παιδιά η κ. Ιακώβου πάντα ψάχνει να βρει ιστορίες που θα κάνουν τα παιδιά να γελούν. Η σειρά  βιβλίων του Καραγκιόζη σήμερα αριθμεί τρία βιβλία τα οποία έχει εικονογραφήσει η Εύα Καραντινού και τα έχει ζωντανέψει με τη φωνή του ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Στανίσης.

Το βιβλίο “Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη Επανάσταση” περιλαμβάνει αφίσα, ένθετο κατασκευής φιγούρας και ένα πλούσιο cd με την παράσταση για τα παιδιά.

Οπως αναφέρει η συγγραφέας: «Θέλαμε τα παιδιά να χορτάσουν όσο το δυνατό περισσότερο το βιβλίο αυτό. Πρώτα-πρώτα να το διαβάσουν. Επειτα να το ξεφυλλίσουν ακούγοντας παράλληλα την παράσταση κι έτσι να ζωντανέψουν μπρος στα μάτια τους όλοι οι ήρωες του θεάτρου σκιών. Τέλος να κόψουν τις φιγούρες, να τις χρωματίσουν και να παίξουν τη δική τους παράσταση περνώντας στιγμές χαρούμενης δημιουργίας και αληθινής ψυχαγωγίας».

– Πώς σας ήρθε η ιδέα να μιλήσετε για την Ιστορία με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη;

Στα είκοσι δυο χρόνια που γράφω βιβλία για παιδιά πάντα ψάχνω να βρω ιστορίες που θα κάνουν τα παιδιά να γελούν. Θέλω το παιδί που θα κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο μου να περνά καλά και να χαίρεται με την ψυχή του. Ποιος άλλος  σκέφτηκα θα μπορούσε να το πετύχει καλύτερα αυτό εκτός από τον Καραγκιόζη. Ένας ήρωας που ξεπετάγεται μέσα από την παράδοση, με συμπρωταγωνιστές απίστευτους χαρακτήρες και με μια αστείρευτη θεματολογία  που συναρπάζει τα παιδιά και που μπορεί να κρατήσει αμείωτο το αναγνωστικό τους ενδιαφέρον. Ένας ήρωας που αγαπούσα κι εγώ από την παιδική μου ηλικία.  Έτσι σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΘΥΡΑ πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκε μια σειρά με βιβλία του Καραγκιόζη. Η σειρά τώρα αριθμεί τρία βιβλία τα οποία έχει εικονογραφήσει η Εύα Καραντινού και τα έχει ζωντανέψει με τη φωνή του ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Στανίσης.

– Η παλαιότερη μαρτυρία για παράσταση Καραγκιόζη στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται το 1809. Στο θέατρο σκιών -και στο ένθετο του βιβλίου- υπάρχουν όλοι οι χαρακτήρες της ελληνικής πραγματικότητας και παραμένουν επίκαιροι. Ο Καραγκιόζης, πάμφτωχος μα πανέξυπνος, από την άλλη ο υποταγμένος Χατζιαβάτης, ο αδιάλλακτος Μπαρμπα- Γιώργος και ο Σουλτάνος – τύραννος που φροντίζει για το ατομικό του συμφέρον. Ποια φιγούρα – χαρακτήρας πιστεύετε ότι είναι η πιο επίκαιρη για την Ελλάδα του σήμερα;

Ο Καραγκιόζης βέβαια. Ο Καραγκιόζης-λαός. Ένας Καραγκιόζης-λαός που βρίσκεται μπερδεμένος. Που υπομένει. Που φαίνεται να σκύβει ελαφρά τη μέση του προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Που περιμένει την κατάλληλη στιγμή να γίνει ο ανατροπέας. Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα όπως είναι ο κάθε Έλληνας. Ένα πρότυπο αντιήρωα. Μπορεί να είναι κακομούτσουνος σαν την καθημερινότητά μας, μα είναι κατά βάθος καλόκαρδος, γενναίος και δίκαιος.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: